Før du begynner å bruke olje i håret ditt bør du vite hvorfor kaldpressede oljer og spesielt oljebehandling av håret er så viktig.

OLJER, HÅR OG MOLEKYLER

Det er en spesiell faktor som kjennetegner håroljer som ingen sjampo eller balsam har. Oljer er nemlig bygget opp av små molekyler som er i stand til å penetrere alle hårlagene for å kunne gi dyp næring og regenerering.

Molekylene i oljene fungerer som et velorganisert renovasjonsteam som er i stand til å gjenoppbygge håret ditt –  stein for stein.

Men det er ikke alt. Oljer er helt naturlig og trygt, og derfor utgjør de en effektiv behandling for hodebunn og hårsekker. Du bør være klar over at dette nettopp er stedet (inne i hodebunnen og hårfolliklene) hvor skjønnheten til håret ditt begynner – en hårsekk er helsefabrikken til hårstråene dine. Uten riktig pleie av hårsekkene vil hårstråene rett og slett ødelegges, begynne å falle ut, slutte å vokse, bli tynne og sprø.

Oil-Hair-Treatment

HÅRPORØSITET

De fordelaktige, skadereparerende molekylene som oljene består av, har ikke samme størrelse … og det er bra at de ikke har det siden hårstrukturen også varierer. Hver av oss har forskjellig hårtype, noe som lett kan defineres takket være hårporøsiteten.

For å forklare, avgjøres hårets porøsitet av hvor mye hårets skjellag har reist seg fra håroverflaten. Jo større mellomrommet er mellom skjellet og håret det reiser seg fra, jo større er hårporøsiteten. Det finnes tre hovedkriterier for å definere hårporøsitet. Følger du dem lærer du hvorvidt:

  • håret ditt har lav porøsitet (hårets skjellag overlapper hverandre tett, hårstråene er glatte og relativt tykke, men håret er dessverre vanskelig å style)
  • håret ditt har medium porøsitet (hårets skjellag er noe reist, noe som påvirker hårets utseende og tilstand; hårstråene kruser seg, er verken tunge eller tykke, tuppene begynner å flise seg, håret blir lett statisk, det krever spesiell pleie spesielt om sommeren og vinteren, giftstoffer fra det ytre miljøet kan komme inn i hårstrukturen og ødelegge den indre strukturen)
  • håret ditt har høy porøsitet (dette betyr at håret er svært svakt, sprøtt, tynt og dehydrert, raskt absorberer vann og giftstoffer fra omgivelsene, brekker lett og kruser seg)

HÅRPORØSITET OG NATURLIGE OLJER

Det blir sett på som svært viktig å kjenne hårporøsiteten din fordi det lar deg velge riktig hårpleie som passer perfekt til håret ditt. Naturligvis kan hårets porøsitet måles hos en tricholog. Likevel, takket være nøye observasjon av håret kombinert med beskrivelser av hårets porøsitet, kan du finne riktig kategori for håret ditt.

HJEMMETEST FOR HÅRPORØSITET

Hvis du fortsatt ikke er sikker på hvilken porøsitetstype håret ditt er, bør du utføre en porøsitetstest som briljerer i sin enkelhet.

Ta et rent hår som er fritt for balsam eller andre stylingprodukter og legg det i en skål med vann. Etter 10 minutter, sjekk hva som skjedde med håret:

  1. Håret flyter på overflaten – håret ditt har lav porøsitet
  2. Håret ligger under vann et sted midt i skålen – håret ditt har medium porøsitet
  3. Håret har falt ned og ligger på bunnen av skålen – håret ditt har høy porøsitet

HÅRPORØSITET – ER DET KNYTTET TIL HELSETILSTANDEN TIL HÅRET?

Disse to tingene er definitivt knyttet til hverandre.

Jo høyere hårets porøsitet er, jo mer skadet og dehydrert er håret.

Men det betyr ikke at hår med lav porøsitet er helt sunt. Hver hårtype har sine egne problemer å håndtere. For å demonstrere legger kvinner som har hår med høy porøsitet mest innsats i å få håret slik de vil ha det. Høyporøsitetshår må konstant beskyttes mot skade, og må jevnlig få fuktighet og næring. Men det betyr ikke at hår med lav porøsitet ikke trenger noe pleie. Hovedproblemet er mangel på fleksibilitet; denne type hår er stivt og vanskelig å style. Kvinner med hår med lav porøsitet har ofte hodebunnsproblemer – overdreven talgproduksjon, som gjør håret fett, og som samtidig svekker hårsekkene og bidrar til hårtap.

Det å kjenne til porøsitetsnivået til håret ditt er virkelig nøkkelen til å velge riktig hårpleie og gi hårstråene de stoffene de trenger.

HVORDAN MATCHE OLJE MED HÅRPORØSITETEN?

Håroljer kan pares med en hårporøsitetstype ved å sjekke hvor mye oljen inneholder av bestemte fettsyrer. Hver syre fra omega-gruppen har forskjellige størrelser på molekylene som passer inn i hullene som skapes av det reiste skjellaget; og slik matcher de hårets porøsitet. Her er systemet som hjelper deg med å matche olje mot hårporøsiteten:

HÅR MED LAV PORØSITET

Velg olljer som inneholder mettede fettsyrer, de som har små, gjennomtrengende molekyler. Denne typen olje er for det meste kokosolje, babassuolje og palmeolje.

HÅR MED MEDIUM PORØSITET

Velg oljer som inneholder enumettede fettsyrer fra Omega 7 og Omega 9. Molekylene deres er delvis gjennomtrengende. Denne typen olje er for det meste arganolje, macadamiaolje, mandelolje, avokadoolje og sesamolje.

HÅR MED HØY PORØSITET

Velg oljer som inneholder flerumettede fettsyrer fra Omega 3 og Omega 6-gruppen. Molekylene er store, slik at de matcher de store hullene i et vidt åpent skjellag. Denne typen olje er for det meste linfrøolje, gresskarfrøolje, solsikkeolje og maisolje.

Det å matche en olje med hårets porøsitet er et massivt steg som må tas for å kunne gjøre håret ditt vakkert. Det siste, lille steget er å velge den mest passende måten å behandle håret med olje på.

Oljen kan tas i håret på forskjellige måter.

Husk på at de beste resultatene ALLTID kommer av å påføre olje ikke bare i selve håret, men også (hovedsakelig) i hodebunnen. Det er kun denne metoden som gir dyp regenerering til håret. Selvsagt er det også oljer som ikke bør brukes til oljebehandling av håret. Disse er hovedsakelig oljer som er inkludert i hårstylingprodukter. Slike produkter forbedrer ikke hårstrukturen særlig lenge.

MÅTER Å UTFØRE OLJEBEHANDLING AV HÅRET PÅ

  1. OVER NATTEN – påfør olje i tørt eller fuktig hår og hodebunn. Men hvis du ikke har tid til å behandle håret over natten eller hvis du rett og slett ikke liker å sove med håret dekket av olje – la oljen være på i kun en time eller to. Det handler om at oljen skal få nok tid til å reparere håret ditt.
  2. I ET KVARTER – bruk oljen rett før sjamponering – påfør den i tørt hår, og skyll deretter av. Du kan også ta olje i fuktige hårstrå i stedet for en vanlig hårmaske.
  3. MED BALSAM – du kan tilsette et par dråper olje i din yndlingsbalsam for å intensivere virkningen av produktet.
  4. SOM ET SERUM I TØRT HÅR ETTER VASK – denne metoden sikter hovedsakelig mot å temme håret og gjøre det vakrere raskt. Den beskytter håret mot høye temperaturer, tar seg av hårtuppene og gir dem enestående glans.